Kuuluisia jämsäläisiä

Jämsänkoskella vuonna 1933 syntynyt Jukka Virtanen on legendaarinen suomalainen kulttuurivaikuttaja. Mittavan uransa aikana monessa mukana ollut Virtanen on toiminut muun muassa runoilijana, kirjailijana, ohjaajana, näyttelijänä, suomentajana, käsikirjoittajana, toimittajana, juontajana ja laulajana.

TV:n puolella Virtanen tunnetaan erityisesti Levyraati -ohjelman pitkäaikaisena juontajana. Myöhemmin hän juonsi myös Levyraadin sukulaisohjelmaa Runoraatia. Viimeisen näyttelijäroolinsa televisiossa Virtanen teki vuonna 2015 poliisisarjassa Roba.

Musiikin puolella Virtanen on tunnettu erityisesti sanoituksistaan, joita hän teki pääasiassa muille artisteille, vaikka levyttikin joitakin laulujaan myös itse. Hänen kynästään on lähtöisin noin 250 muiden artistien levyttämää sanoitusta. Vuonna 2008 Virtanen palkittiin näistä sanoitusurotöistään Juha Vainio -palkinnolla, joka onkin sellainen kunnianosoitus, jota ei ilman ansioita pysty hankkimaan edes https://www.kellfri.fi/ -osoitteesta. Virtasen mittava elämäntyö on palkittu myös Kultainen Venla -patsaalla, joka myönnettiin hänelle vuonna 2012.

Vuonna 2014 edesmenneellä laulaja Markku Laamasella voidaan sanoa olleen kaksi uraa. Kuusikymmentäluvun lopulta 1970-luvun puoliväliin asti hän julkaisi iskelmäsinglejä taiteilijanimellä Gulliver, saavuttamatta kuitenkaan mainittavaa menestystä. Syystä tai toisesta Gulliver jäi aikalaistensa, kuten Dannyn ja Kirkan varjoon.

Laamasen toinen tuleminen nähtiin vuonna 2009, jolloin hän osallistui Talent Suomi -kilpailuun. Hän sijoittui kilpailussa lopulta kolmanneksi, mikä johti levytyssopimuksen solmimiseen. Äänitykset käynnistettiinkin pikavauhtia, ja jo joulukuussa 2009 ilmestyi Laamasen debyyttialbumi (aiemmin hän oli julkaissut ainoastaan singlejä) Minun tieni. Minun tieni oli pääasiassa suomalaisista lainakappaleista koostuva albumi, jossa oli myös muutama varta vasten Laamaselle tehty kappale.

Laamanen menehtyi Alzheimerin tautiin 22. syyskuuta 2014.

Vuonna 2003 musiikkineuvoksen arvonimen saanut jämsäläinen säveltäjä ja sanoittaja Petter Ohls ei nimenä ole välttämättä aivan kaikille tuttu, mutta jotkut hänen lauluistaan eittämättä ovat. Tunnetuimpina esimerkkeinä Kolme yötä jouluun ja Hyvin hiljaa. Tämänkaltaisten lastenlaulujen lisäksi Ohls on säveltänyt myös kirkkomusiikkia, sotilasmusiikkia, viihdemusiikkia ja laulelmia. Ohls on myös johtanut monia kuoroja, sekä toiminut musiikin opettajana.

Aleksi ”Ali” Aaltonen oli toimittaja, joka teloitettiin kansalaissodan päätteeksi Hennalan vankileirillä. Aaltosen sotilasura sai alkunsa jo vuonna 1903, jolloin hän värväytyi Venäjän armeijaan. Seuraavana vuotena hän osallistui Venäjän joukoissa Venäjän ja Japanin sotaan, jonka päätyttyä hän osallistui myös sosialistien epäonnistuneeseen vallankumousyritykseen. Vapauduttuaan venäläisestä vankilasta Aaltonen palasi Suomeen, jossa hän työskenteli toimittajana ja SDP:n puoluetoimitsijana. Sanomalehtijuttujen lisäksi Aaltoselta julkaistiin myös proosaa ja runoutta.

Koska Aaltosella oli jo aiempaa sotakokemusta sekä Venäjällä hankittu upseerikoulutus, valittiin hänet vuonna 1917 Työväen järjestyskaartin ylipäälliköksi. Näistä järjestyskaarteista muodostuivat myöhemmin sisällissodan aikaiset punakaartit.

Aaltonen ei missään vaiheessa nauttinut kovinkaan suuresta suosiosta punakaartin keskuudessa, sillä hän suhtautui alusta asti varsin pessimistisesti sen menestysmahdollisuuksiin. Asiaa ei auttanut myöskään Aaltosen viinanhuuruinen matka Venäjälle pyytämään bolsevikeilta aseapua. Aaltosen tilalle nimitettiinkin sodan loppuvaiheessa toimittaja Eero Haapalainen. Aaltonen puolestaan siirtyi Hämeen rintaman sodanjohtoon Tampereelle, jossa taistelut alkoivat kääntyä peruuttamattomasti punaisten kannalta tappiollisiksi.

Tampereelta Aaltonen pääsi vielä pakenemaan, mutta lopulta hän jäi saksalaisten sotilaiden käsiin Nastolassa. Aaltonen onnistui kuin onnistuikin pakenemaan vangitsijoiltaan, mutta ilo oli lyhytaikainen, sillä Hollolassa hän jäi jälleen vangiksi. Hollolasta hänet toimitettiin Lahteen Hennalan vankileirille, jossa hänet varsin pian teloitettiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

GetMag