Jämsän historia ja nykypäivä

Suomessa on vuonna 2019 yhteensä 311 kuntaa, joista reilulla sadalla on kaupunki-nimitys käytössä. Suomen pienin kunta löytyy yllättäen Ahvenanmaalta: Sottungan kunnassa asuu vain reilu 90 asukasta. Suomi-neidon rajojen sisäpuolella pienin kunta on Luhanka, joka asukasluku on reilu 700 asukasta. Ei varmastikaan tule yllätyksenä, että Suomen isoin kunta on pääkaupunki Helsinki, jota Espoo ja Vantaa seuraavat vahvasti. Tässä artikkelissa esittelyssä oleva suomalainen kunta Jämsä asettuu hieman keskiviivaa pienemmäksi kunnaksi reilulla 20 000 asukkaallaan.

Jämsän kunnan synty ja historia

Jämsä kuuluu Keski-Suomen maakuntaa, ja on alueella uniikki siltä osin, että maakunnassa ei ole muita keskiaikaisia pitäjiä. Ensimmäisen vuotensa Jämsän kaupunki sai virallisesti perustamisvuonnaan 1866. Jämsän kaupunki sijaitsee aivan Pirkanmaan rajalla, ja osa sen alueista liitettiinkin 2000-luvun puolella Pirkanmaahan samalla kun osa jäi edelleen Jämsän kaupunkiin.

Jämsän alueella on yksi Suomen tunnetuimmista vesistöistä nimeltä Päijänne. Se on muotoutunut pikkuhiljaa nykyiseen muotoonsa ja korkeuteensa samalla, kun jää vetäytyi pois Jämsän alueelta jääkauden jälkeen. Jämsän alueelta on löydetty paljon historiallisia asumuksia, niin jääkaudelta kuin rautakaudeltakin. 900-luvulta alkaen Jämsän alueella on ollut jatkuvasti asutusta. Ensimmäinen kirjallinen maininta asiakirjoissa Jämsästä on tehty vuonna 1442 liittyen Jämsän pitäjän asioihin.

1800-luvulla Jämsässä asui runsaasti venäläisiä sotilaita, jotka värittivät omalla tavallaan alueen historiaa. 1800-luvulla Jämsään perustettiin ensimmäinen kansakoulu, kuten myös teollisuutta sellutehtaan voimin. 1900-luvulla Jämsä on vahvistanut paikkaansa Keski-Suomen kuntana ja Himoksen läheisyys on kasvattanut turismia Jämsässä.

Jämsän kunta 2010-luvulla

Jämsä houkuttaa matkailijoita ja sitouttaa asukkaitaan erityisesti kauniin ja houkuttelevan luonnon avulla. Jos haluaisit perustaa yrityksen kauniiseen Jämsään, tarkista ensin yrityslainat joita voit saada ja jatka sen jälkeen yrityksen perustamisen suunnittelua.

Erityisiä vierailukohteita Jämsässä ovat Päijänne ja sen alue sekä Himos. Himos on yksi Suomen suosituimmista hiihtokeskuksista ja houkuttaa Jämsän alueelle erityisesti talvisin paljon matkailijoita, niin läheltä kuin kaukaa. Jämsä tarjoaa tekemistä myös kesäkaudella erilaisten tapahtumien ja kukkivan luonnon kera. Jämsässä matkailun helmenä toimii ympäri vuoden ehdottomasti sen luonto. Talvisin luonnosta voi nauttia Himoksen rinteiden lisäksi esimerkiksi hauskan huskyvaljakon kyydissä tai moottorikelkkasafarilla. Himoksella hiihtämisen ja laskettelun lisäksi voit harrastaa Jämsässä muita talvisia lajeja, kuten pilkkimistä, hauskaa lumikenkäilyä tai vaikka avantouintia.

Erityisen hyvä tapa tutustua Jämsän kuntaan sen nykytilassa on vuokramökin vuokraaminen esimerkiksi Lomarenkaalta. Monet Jämsän vuokramökit sijaitsevat Päijänteen rannalla tai Himoksen läheisyydessä, joten voit valita sesonkiin sopivan majoituksen Jämsästä helposti. Kesälomalla Jämsän alueella oleva Päijänne tarjoaa upeita hetkiä järven rannalla saunoen, uiden ja soutaen. Myös kalastajat viihtyvät Päijänteellä. Talvisin Himos laskettelukeskuksineen tarjoaa paljon tekemistä talvilomalla.

Jämsän alueella sijaitsee myös Isojärven kansallispuisto, joka tarjoaa luontoretkeilijälle rauhaa ja tilaisuuden tutustua Jämsän kauniisiin maisemiin. Jämsän Isojärven kansallispuisto on suosittu retkikohde.

Jämsässä on tunnetusti erittäin elinvoimainen käsityökulttuuri, ja erityisesti huopatuotteet ovat Jämsässä tunnettuja. Huopatehtaan kyljestä voit ostaa itsellesi sopivia huopatuotteita – osta itsellesi esimerkiksi aidot, kotimaiset huopikkaat! Jämsässä on käsitöihin keskittyvän kulttuurin lisäksi myös muuta tekemistä taiteen ystäville, sillä Jämsästä löytyy erilaisia näyttelyitä, konsertteja, teatteriesityksiä sekä museoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

GetMag