Ostoksille Jämsään

Päijänteen länsirannalla sijaitseva Jämsä on ollut pitäjä jo keskiajalla. Siitä on löytynyt kirjoitettua tietoa jo 1400-luvulla ja alueella on käyty verisiä taisteluita suomalaisten ja venäläisten välillä. Jämsän kunta on perustettu 1866 ja vuonna 1969 siitä tuli kauppala. Jämsästä tehtiin kaupunki vuonna 1977 ja nykyisin asukkaita on noin 22 000. Kuntoliitosten myötä Jämsä on kasvanut 2000-luvulla, siihen on liitetty Längelmäen itäiset osat ja Jämsänkoski.

1200px-oinaala_1950sJämsä on Keski-Suomen kehittyviä alueita, jossa teollisuus työllistää ison osan asukkaista. Monipuoliset palvelut ja harrastusmahdollisuudet kiinnostavat myös ulkopaikkakuntalaisia. Jämsä houkutteleekin matkailijoita niin talvella kuin kesällä. Talvella Himoksella lasketellaan ja hiihdetään, kesällä alue muuntautuu kesäasuunsa ja tarjoaa golfia, melontaa, kalastusta ja luontoreittejä. Monipuolinen ja kaunis järvialue ihastuttaa kaikkina vuodenaikoina.

Jämsään tullaan ostoksille lähikunnista mutta myös kauempaa matkailijoiden voimin. Viriili ja kehittyvä teollisuuskaupunki tarjoaa melko hyvät valikoimat kansainvälisiä ja suomalaisia tuotteita sekä myös alueelle tyypillisiä käsitöitä.

Kaupungissa on isompia kauppakeskuksia, jotka ovat tuttuja muualtakin Suomesta saapuville kuten Citymarket, S-Market, Lidl, Löytötex ja Tokmanni. Tokmanni on tavaroiden aarreaitta, jossa voi tehdä edullisia löytöjä. Jämsässä kannattaa kierrellä myös paikallisissa käsityö- ja lahjatavarapuodeissa, joissa on tarjolla alueen omia tuotteita. Ostosmatka ja kaupunkikävely vaativat hyvät ja muotoillut jalkineet kuten Clarks – laadustaan tunnetut klassikot.

Tyytyväisin askelin kannattaa tutustua ainakin Witikkalan tunnelmalliseen kartanoon, joka on rakennettu 1800-luvulla. Witikkalan kartanon lifestyly-myymälä tarjoaa sisustustuotteita, käsitöitä ja suussa sulavia herkkuja.

Jämsällä on kuntana pitkät perinteet huopateollisuudessa

Huovutustaito saapui Jämsän seudulle 1800-luvulla Venäjältä. Alueelle syntyi merkittävä määrä huopateollisuutta ja tehtaita alueella oli parhaimmillaan kymmenen. Jämsässä sijaitsee Suomen vanhin huopatossutehdas. Trendituotteeksi uudelleen noussut huopa on innostanut jämsäläisiä elvyttämään taitoa ja kehittelemään uusia tuotteita viime vuosikymmenien aikana.

 

Petäjäveden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa on mahdollisuus opiskella huopa-alaa. Kaupungissa kannattaakin ehdottomasti vierailla Huopatehtaan Chocolate, caramel and toffee bits on a wood surface.myymälöissä, joista voi hankkia huopikkaita, nilkkureita, pohjallisia, hattuja, kattaustuotteita, lankoja, shaaleja, huovutusvillaa, koruja ja alpakkatuotteita. Jämsän huopakesä on kansainvälinen tapahtuma, jossa esitellään vuosittain niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin valmistamia huopatuotteita.

Kesäaikaan kannattaa vierailla toreilla, joita on Jämsässä kaksi, Jämsän äijän aukio ja Nikkarinaukio. Kaupungissa voi tehdä myös herkkuostoksia, sillä tarjolla on persoonallisia ravintoloita ja kahviloita. Alueen maaseuturavintolat tarjoavat konstailematonta paikallista ruokaa, joissa maistuvat Keski-Suomen perinteiset maut. Patapirtillä voi maistella paikallisia viinejä ja tehtaanmyymälöistä saa ostaa paikallisia herkkuja kuten käsintehtyjä suklaakonvehteja ja toffeeta. Kaupungin ravintolatarjonta on laaja ja tarjolla on myös etnisiä ravintoloita sekä pienempää purtavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

GetMag