Jämsä on osoittautunut Keski-Suomen edullisimmaksi asumiskohteeksi

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen laatimassa vuoden 2019 vertailussa on käynyt ilmi, että Jämsä on Keski-Suomen edullisin asuinpaikka. Vertailu suoritettiin yhdeksän Keski-Suomen kunnan kiinteistön ylläpidon kustannuksilla. Vertailuun osallistuivat Jämsän lisäksi Jyväskylän keskusta, Vaajakoski, Laukaa, Muurame, Viitasaari, Saarijärvi ja Äänekoski. Jämsän ollessa Keski-Suomen edullisin asuinpaikka, osoittautui Laukaa taas vertailun kalleimmaksi asuinpaikaksi.

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen taustaa

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys on vuonna 1903 perustettu keskisuomalaisten taloyhtiöiden etujärjestö, joka on osa Suomen Kiinteistöliittoa. Suomen Kiinteistöliitto taas koostuu 23 alueellisesta yhdistyksestä yhdessä valtakunnallisen Suomen Vuokranantajat ry:n kanssa. Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys on näistä jäsenistä viidenneksi suurin yhdistys, ja jäseninä toimii tälläkin hetkellä yli 1500 asunto- ja kiinteistö-osakeyhtiötä, sekä muita kiinteistön omistajia ympäri Keski-Suomea.

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen jäsenpalveluihin kuuluu muun muassa jäsenien neuvonta, viestitys sekä edunvalvonta. Kaikki Kiinteistöyhdistyksen jäsenet saavat käyttöönsä maksuttomat kiinteistöalan asiantuntijoiden tarjoamat jäsenpalvelut. Lisäksi yhdistys on vaikuttamassa muun muassa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, sekä se valvoo jäsenien etuja niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.

Keski-Suomen kalleimmat ja edullisimmat asuinpaikat

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen tekemässä vertailussa vuodelta 2019 otettiin huomioon taloyhtiöiden kiinteistöverojen lisäksi veden, jätehuollon, sähkön ja kaukolämmön kustannukset, ja niitä verrattiin yhteensä yhdeksän eri alueen kustannuksiin. Vertailun tulokset olivat varsin mielenkiintoiset, sillä tulosten perusteella kalliimman ja edullisimman asuinpaikan välillä oli varsin huomattava ero. Laukaassa 60 neliön kerrostaloasunnossa asuvan henkilön kustannukset vuositasolla olivat jopa 500 euroa kalliimmat, kuin samankokoisessa asunnossa asuvan jämsäläisen yhteiskulut vuodessa.

Suurinta eroa eri asuinpaikkojen välillä selittää erityisesti kaukolämmön hinnan vaihtelut, sillä vertailussa kaukolämpö muodosti keskinmäärin jopa yli puolet koko vertailun kustannuksista. Esimerkiksi Jämsässä kaukolämpö oli vertailussa käytetyssä 60 neliön asunnossa jopa yli 400 euroa edullisempaa, kuin vertailun kalleimmalla asuinpaikalla eli Laukaassa.

Kiinteistöverojen, veden, kaukolämmön, sähkön ja jätehuollon kustannukset maksoivat vertailun paikkakuntalaisille keskimäärin 2,68 euroa kuukaudessa neliömetriä kohden, eli toisin sanoen 60 neliömetrin asunnossa tämän yhteissumma tekee vuodessa noin 2000 euroa. Jämsän asukkaille nämä kulut olivat neliömetriä kohden alle keskitason, eli noin 2,32 euroa kuukaudessa. Laukaassa taas samaiset kulut nousivat jopa kolmeen euroon kuukaudessa.

Seuraavaan listaan on koottu kaikki vertailun yhdeksän eri alueen kustannukset 60 neliön asunnossa, edullisimmasta kalleimpaan:

1. Jämsä, asuinkustannukset vuodessa 1672 euroa

2. Saarijärvi, asuinkustannukset vuodessa 1788 euroa

3. Äänekoski, asuinkustannukset vuodessa 1795 euroa

4. Viitasaari, asuinkustannukset vuodessa 1896 euroa

5. Muurame, asuinkustannukset vuodessa 1968 euroa

6. Jyväskylän keskusta, asuinkustannukset vuodessa 2002 euroa

7. Vaajakoski, asuinkustannukset vuodessa 2046 euroa

8. Keuruu, asuinkustannukset vuodessa 2052 euroa

9. Laukaa, asuinkustannukset vuodessa 2164 euroa

Miten omaan kulutukseen voi vaikuttaa?

Vaikka moniin kuluihin – kuten kiinteistöveron ja jätehuollon kustannuksiin – ei yksilöllisellä tasolla voi suuresti vaikuttaa, voi omassa kodissa tehdä useita pieniä ja suuria muutoksia, joiden avulla omia asumisen kustannuksia voi saada laskettua. Omakotitalossa on tärkeää tarkistaa, että kodin lämmöneristys ja ilmatiiviys ovat kunnossa. Siksi esimerkiksi kestävä ja ammattimaisesti asennettu kattopaneeli auttaa varmistamaan, ettei ylimääräistä lämpöä pääse karkaamaan kattorajasta. Tehokkaan lämmöneristyksen lisäksi ekologisempia lämmitysjärjestelmiä kannattaa harkita mahdollisuuksien ja budjetin mukaan. Myös pienet, sähköä ja vettä säästävät teot voivat auttaa laskemaan suuressa kotitaloudessa vuotuisia juoksevia kuluja jopa sadoilla euroilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

GetMag